Sök
  • Agneta Häll

So this is Christmas and what have you done?


En liten rapport ifrån Dalsland i december mörkret. November och december som har varit ovanligt regniga, mörka och solfattiga, dessutom till större delen utan snö. Men nu är det strax jul och hoppet lever om lite snö, rimfrost och kyla.

Vad har engagerat mig under detta år? Det är faktiskt en en del olika saker. Avhandlingsarbetet i form av artikel 1, 2, 3 och 4 har gått som en röd tråd genom hela året. Det kluriga i det arbetet är inte Vad jag skall skriva om utan Hur. Det är bara att kämpa på med redigerandet. Det blir faktiskt bättre för varje omgång och är snart i mål med Artikel 1.

Gruvor är ett annat område, som förbryllar, engagerar och gör att blodtrycket stiger emellanåt. Eller vad sägs om följande; Myndigheten Bergstaten ger nästa undantagslöst klartecken till det företag (ofta utländskt) som vill leta efter mineral i ett område. Kommuner, fastighetsägare och näringsidkare kan inte säga nej till att deras mark tas i anspråk för prospektering och en ev gruvverksamhet. Därmed läggs en "våt filt" över ett område, där man tvekar att våga investera och utveckla eller sälja. Prospekteringstillstånden kan löpa i upp till 20 år. Ersättningsnivån är 0,2% till staten av det mineral som gruvföretaget utvinner per år! Miljökonsekvenserna och uppstädning efter en ev gruvdrift får skattebetalarna stå för i generationer framöver. Gruvor är ofta kortsiktiga företag med stor påverkan på miljön och med en för alltid bestående förändring av det område där brytningen sker. Så använd potentialen i att maximera återvinning och satsningar på ny teknik (som finns runt hörnet) innan nya gruvor öppnas.

Portugisiska pållar står också högt på dagordningen och min ridlärare säger att 40 + års utbildning har betalat sig. Gör man rätt så blir det rätt.

GOD JUL och GOTT NYTT 2020


11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla